Nieuwsberichten

Nol Ploegmakers wederom in de LFI Gallery

Nol Ploegmakers foto: “Cube Homes” is door de redactie van de LFI Gallery geselecteerd voor de galerij Architectuur | Stadsgezicht, Zijn afbeelding behoort nu tot de topvertegenwoordigers van dit genre binnen de LFI Gallery!

Fotogroep Flevo valt in de prijzen

Bij de jaarlijkse fotowedstrijd van de Fotobond afdeling Amsterdam 2024 onder jurering van Diana Bokje, heeft onze fotogroep beslag weten te leggen op enkele mooie prijzen.

Zo wist Nol Ploegmakers in het genre “vrij” beslag te leggen op de eerste plaats en verkreeg Fred Bervoets de tweede prijs in het genre “mens”, Theo Hoofwijk ontving in dat zelfde genre een eervolle vermelding. Bij de series verkreeg Nol Ploegmakers een eervolle vermelding voor zijn serie over bushalte’s en daarmee een uitnodiging om deel te nemen aan Foto Nationaal.

Nol Ploegmakers 1ste prijs genre “Vrij”
Fred Bervoets 2de prijs genre “Mens”
Theo Hoofwijk Eervolle vermelding genre “Mens”
Nol Ploegmakers genre Series. Eervolle vermelding en selectie Foto Nationaal

Al met al vier maal prijs voor onze groep!


WINTER FOTO CHALLENGE AFDELING AMSTERDAM 2024

Fred Bervoets heeft deelgenomen aan de Winter Challenge georganiseerd door de afdeling Amsterdam van de Koninklijke Fotobond en wist op het onderwerp “Stad in beweging” beslag te leggen op de tweede plaats. Hieronder de inzendingen.

Bianca Sistermans jureerde de inzendingen.

Er waren vier foto opdrachten die op dezelfde dag dienden te worden gemaakt.

Challenge 1 – Imposant
Challenge 2 – Olifantenpaadjes/zebra’s
Challenge 3 – De Stad in beweging
Challenge 4 – Verstilling/Leegte

Challenge 1 Imposant

Op straat kom je van alles tegen, mensen, gebouwen, dingen. Wat ik van je vraag is de stad, de straat of de mens vanuit een laag perspectief te portretteren. Hoe lager je standpunt, hoe beter. Kies zelf een onderwerp, dat kan een mens, een gebouw of een herkenbaar ding zijn (stoel, fiets, deur etc.) en fotografeer van beneden naar boven, zodat je gekozen onderwerp verandert, imposant wordt, zo niet gigantisch. Welk onderwerp je kiest is aan jou, maar hoe imposanter het eindresultaat hoe beter.

© Fred Bervoets

Challenge 2 Olifantenpaadjes/zebra’s

Misschien kennen jullie allemaal de reeks zebrapaden van Poike Stomps met de titel Crossing Europe en de Olifantenpaadjes van Jan-Dirk van der Burg, onze voormalige Fotograaf des Vaderlands. Probeer zelf een ogenschijnlijk eenvoudig en veelvoorkomend onderwerp te zoeken waar je een reeks van maakt. Dat kunnen hele kleine onderwerpen zijn. Een vrouw met haar hond, mensen op hun scoot-mobiel, een plek in de stad met heel veel verkeersborden.

Kies een onderwerp dat jou aanspreekt en maak een serie van drie. De herhaling zal je gekozen onderwerp versterken en er een nieuwe lading geven. Probeer binnen je reeks voor eenzelfde soort licht en standpunt te kiezen zodat er ook op dat vlak een eenheid ontstaat. Kijk bijvoorbeeld ook naar de serie Parade van Tom Janssen, je ziet dat hij zijn onderwerp altijd vanuit eenzelfde hoek heeft benaderd waardoor niet alleen qua onderwerp, maar ook qua beeld een eenheid ontstaat

© Fred Bervoets

Challenge 3 De stad in beweging

Naar mijn idee is een stad vergelijkbaar met een huis, inclusief een huishouden, alleen op een iets grotere schaal. Maak een foto of een serie waarmee je het klussen/opruimen/ schoonmaken/ordenen in de stad verbeeldt. Duik in bouwputten, op glazenwassers,
schilders, obers die terrassen opbouwen etc. en probeer met jouw blik, jouw kadering en jouw standpunt ten opzicht van het gekozen onderwerp een interessant en spannend beeld te maken.

© Fred Bervoets

Challenge 4 Verstilling/leegte

Probeer in je stad of in een gebouw een moment van verstilling/leegte te fotograferen. Dat kan een verstilling tussen mensen zijn (denk aan wachtende, turende mensen) of een verstilling van meer architectonische aard. Als je op zoek gaat naar een verstilling/leegte van architectonische aard probeer dan de ruimtelijke leegte te fotograferen en deze leegte invoelbaar te maken in je beeld.

In deze ruimtelijke leegte zouden zelfs mensen kunnen voorkomen, maar dan meer als decorstukken. Kijk bijvoorbeeld naar de schilderijen van Edward Hopper en Giorgio de Chirico of naar het werk van fotograaf Eddo Hartmann en dan vooral naar zijn serie Setting the stage, hier zijn mensen in beeld, maar de mensen zijn decorstukken geworden. Als je in het bezit bent van verschillende lenzen kijk dan welke lens het beste werkt, een groothoek kan het effect waarschijnlijk versterken

© Fred Bervoets

ZILVER VOOR BERVOETS BIJ DE 2DE EDITIE VAN FOTO ONLINE THEMA MUZIEK 2023


© Fred Bervoets – Model:
Irene Enzlin

Voor dit portret van celliste Irene Enzlin gemaakt tijdens een openluchtconcert kreeg Fred Bervoets 25 punten en won daarmee zilver bij de 2e editie van de Foto Online wedstrijd van de Koninklijke Fotobond in het genre Muziek.

NOL PLOEGMAKERS TWEEMAAL IN (LFI) LEICA FOTOGRAFIE INTERNATIONAAL

© Nol PLoegmakers

Titel: Friends Deze foto is door het Leica-editorial team geselecteerd in de Gallery selectie van LFI.

© Nol Ploegmakers

Titel: Room with a view Deze foto is door het Leica editorial team gekozen als een Leica Master Shot en daardoor behorend tot de beste foto’s van de LFI Gallery world wide.

Auteursrecht voorbehouden